Engels

Het kleine Duitse meisje kan niet kiezen. Zij wil die met Mickey Mouse, maar haar vader vindt hem te duur en kiest voor de uitvoering zonder Mickey. Moeder houdt zich een beetje afzijdig. Met haar lieve glimlach probeert de verkoopster de papa te verleiden om zijn portemonnee te trekken. Zij spreekt geen Duits, maar wel Engels. Het eind van het liedje is dat het gezinnetje er nog even over gaat denken en misschien vanmiddag nog even terug komt. Die heb ik vaker gehoord, denk ik bij mijzelf.

Ik ben in mijn pauze naar de winkel gelopen. Omdat ik al lang niet meer in Sinterklaas geloof, moet ik zelf cadeautjes kopen om het Heerlijk Avondje een beetje gezellig te maken. De lieftallige verkoopster begroet mij in het Engels. Ik snap de vergissing. Die maak ik zelf ook regelmatig. Dit is tenslotte Amsterdam. “U kunt weer gewoon in het Nederlands praten hoor. Ik wil deze, en ik weet het zeker. Ik hoef er niet meer over na te denken.” De juffrouw achter de toonbank kijkt mij een beetje verbaasd aan. Ze begrijpt mijn grapje niet. Dat heb ik wel vaker. Ik wil deze graag. Kunt u er een cadeautje van maken? Het werkt niet. De verkoopster spreekt geen Nederlands.

Die avond zijn de rollen omgedraaid. Ik ben de verkoper in één van onze prachtige Delfts Blauw winkels. Het jonge stel komt uit Spanje en spreekt Engels op hetzelfde niveau als ik. Dat is prettig. We begrijpen elkaar goed. Als ze hun keuze gemaakt hebben, vraagt de dame of wij ook aan Black Friday doen. Ze is op zoek naar korting. In mijn beste Engels, vertel ik dat het vandaag zaterdag is. Er volgt geen lach en dat ligt niet aan mijn Engels. Ik probeer het nog met “Blue Saturday”, maar ook deze blijk ik zelf leuker te vinden dan mijn Spaanse klanten.

Wat is er toch aan de hand in Nederland? De voertaal in onze hoofdstad lijkt Engels te zijn geworden. De traditionele zomer- en winteruitverkoop zijn ingeruild voor een permanente SALE. We moeten in het vroege voorjaar cadeautjes kopen voor onze Valentine. In de herfst moeten we griezelen vanwege Haloween, om een paar weken later op koopjesjacht te gaan tijdens Black Friday. Misschien kunnen onze cultuurbewakers, de heren Wilders en Baudet, hier ook eens Kamervragen over stellen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *