Worn Down Piano

Aan het einde van elk jaar komen ze een paar keer voorbij. In de Evergreen Top 1000 staan ze op nummer 245 , in de Veronica Top 1000  op nummer 325  en in de Top 2000 vinden we de tweelingbroers terug op nummer 289. Twee broers, twee vleugels en één hit, in 1977. Daarna nooit meer iets van gehoord. De Mark en Clark Band. Ik heb de LP nog op zolder liggen. Worn Down Piano heet het muziekstuk. Het gaat over een oude afgedankte, beetje valse piano en een zwerver die er de prachtigste klanken uit weet te toveren. Wat een nummer! Als ik het tegenwoordig op de radio hoor, moet ik altijd aan Iris Hond denken. Gek hè. Iris speelt ook piano, en niet zo’n  klein beetje ook. Ze is beter dan Mark en Clark bij elkaar. Een jaar of vijf geleden heb ik kennis met haar gemaakt. Niet persoonlijk, dat zou ik wel willen, maar via Ali B, op de televisie. Ali had Iris uitgenodigd om een paar dagen bij hem te logeren in Fes, Marokko. Samen schreven ze een nieuw nummer. Tussen het componeren door vertelde Iris over haar leven. Dat was soms best zwaar. Op jonge leeftijd was zij zelfs een tijdje dakloos.  Aan het einde van de uitzending speelt Iris op de piano en begint Ali te zingen. Ik vind Ali een toffe peer, maar zingen kan hij niet en echt fan ben ik nooit van hem geworden. Wel van Iris. Iris is mooi, Iris heeft een groot hart en durft buiten de lijntjes te kleuren. Iris is op haar allerbest als ze achter haar vleugel zit.

De serie met Ali in Fes was al na 1 seizoen niet meer te zien. Jammer, want de beste zangeres van Nederland is nooit uitgenodigd. Cindy Oudshoorn. Cindy klinkt een stuk beter dan Ali, omdat zij zo’n zangeres is met een gouden strot. Cindy zong in 2003 voor het eerst mee op het album Merlin van Kayak. Ik was meteen verkocht. De albums die volgden werden steeds beter. Als u Cindy niet kent, zoek dan eens op Spotify. Begin maar bij het nummer Freezing van Kayak, dan begrijpt u wat ik bedoel.

Was ik maar baas van de televisie of platenbaas. Dan zou ik Iris en Cindy uitnodigen om samen een nummer te schrijven. Dat hoeft niet persé in Fes. Dat mag ook gewoon in Hilversum of, ik noem maar wat, in Kampen. Ter inspiratie zou ik mijn twee grote idolen Worn Down Piano laten horen.  Kon ik zelf maar componeren, dan zou ik een nummer schrijven, speciaal voor Iris en Cindy. Een nummer van een minuut of tien, met weergaloze pianopassages, af en toe een paar strijkers, maar ook een gillende gitaar en natuurlijk een episch verhaal. Zo droom ik het nieuwe jaar binnen. Een droom die eindigt met een hit van Iris en Cindy. Nieuw, met stip op nummer 288 in de Top 2000.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *