Zonnepanelen

Als je al wat ouder bent, dan weet je dat vroeger alles beter was. Behalve de beeldkwaliteit van je televisie dan. Het sneeuwde vaak in die tijd. Dat kwam door de antenne op het dak. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam daar een oplossing voor. Er gingen kabels de grond in. Dat koste een paar centen, maar dan had je ook wat. Meer zenders en minder sneeuw. De overheid wilde dat iedereen aan de kabel ging en vond daarom de antennes op het dak ineens niet mooi meer. Als je de antenne niet snel van het dak haalde, kreeg je een bekeuring. Zo ging dat toen.

Inmiddels hebben we een ander probleem. Het sneeuwt nu buiten ook niet meer. Te veel CO2 in de lucht. Na de antennes moeten nu ook de schoorstenen van het dak en er moeten zonnepanelen op. Zo snel mogelijk en zo veel mogelijk. De overheid probeert ons met een beetje subsidie over te halen. Maar het blijft een dure grap voor een normale hardwerkende burger. Op deze manier gaat het heel lang duren.

Wat een geluk dat we nu net een nieuwe regering krijgen. Ik heb namelijk een idee voor die mannen en vrouwen aan de formatietafel:  Jullie van de regering bepalen dat op elk dak in Nederland zonnepanelen gelegd moeten worden. En dat gaan de energiebedrijven uitvoeren en betalen. Die mogen natuurlijk niet zomaar op het dak van hun klanten klimmen en daarom betalen jullie elke huiseigenaar een vergoeding voor het gebruik van het dak. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een aftrekpost op de inkomstenbelasting. Ik denk dat de belastingdienst dat nog wel kan regelen. Net zoals vroeger de kabel voor de televisie de straat in ging, zo gaan nu de panelen het dak op.  Straat voor straat, wijk voor wijk. Geen panelen op je dak? Dan krijg je een bekeuring aan je broek. Alle energie van je dak gaat naar het energiebedrijf en je betaalt gewoon voor de stroom die je afneemt. Niks geen gedoe met subsidies en meters die terug moeten lopen bij te veel zonneschijn. Het is maar een idee.