Senioren

“De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.” Als je naar het journaal op televisie kijkt, word je soms gewaarschuwd. Afgelopen woensdag lees ik op de voorpagina van mijn krant in koeienletters: Poeptest darmkanker blijkt succes.  Wat zou ik het gewaardeerd hebben als de redactie van de krant een waarschuwing onder deze kop had geplaatst: “Enkele zinnen in dit artikel kunnen als schokkend worden ervaren.” Maar in de krant word je nooit gewaarschuwd.

Drie dagen voor dit krantenartikel heb ik een brief ontvangen waarin staat dat ik geen vervelende poliepen in mijn darmen heb zitten. Ik heb namelijk ook meegedaan aan de poeptest. Het was gratis.

De poeptest is een succes. Mijn poeptest is een succes. Allemaal goed nieuws, niets schokkends aan. En toch verslik ik mij bijna in een stukje brood als ik tijdens het ontbijt het artikel onder de krantenkop lees:  “Het grote succes blijkt vandaag uit onderzoek in opdracht van het RIVM. Senioren leveren massaal een poeptest in voor controle”.   Ik vind dat schokkend. Ik lees dat ik tot de categorie senioren behoor. Senioren, een eufemisme voor bejaarden. Senioren wonen in een seniorenwoning en gaan op vakantie met een seniorenreis. Senioren verplaatsen zich met een scootmobiel of met een traplift.  Ik weet ook wel dat ik geen twintig meer ben en ik draag al weer een hele tijd een bril met varifocus glazen. Maar om mij dan maar meteen bij de senioren in te delen, dat vind ik schokkend en stigmatiserend bovendien. Ik ben niet bejaard! Ik mag nog lang niet met pensioen. Ik mag nog alles eten van de dokter.  Ik bezoek nog regelmatig rockconcerten, waar ik dan weer wel heel veel oude knarren tegenkom. Ik draag hele hippe spijkerbroeken, maar wel zonder scheuren, dat gaat mij dan weer net te ver.

Ik ben bang dat ik nog in mijn ontkenningsfase zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *