Pech

Als kind kun je er niets aan doen. Je wordt geboren en je hebt geluk of je hebt pech. Staat je wiegje in een mooi huis in Wassenaar, in een grauwe flat in de Oekraïne of in een hutje in Soedan? Je hebt het niet voor het zeggen.  Je hebt het ermee te doen. Als je een beetje mazzel hebt, houden je ouders van je en zullen ze er alles aan doen om jou een mooie toekomst te geven. Je wordt netjes naar de kinderopvang gebracht, zodat papa en mama veel centjes kunnen verdienen. Dan kun je als baby fijn mee op vakantie, in het vliegtuig naar de zon. Niet zo huilen hoor…  Maar, het zou ook kunnen dat je ouders vinden dat het allemaal nog mooier en beter moet. Voor altijd naar de zon. Voor altijd naar een land dat nog niet bestaat. Een land waar papa met zijn vrienden voor gaat zorgen. Voor altijd naar het Kalifaat. En mama gaat goed voor jou zorgen. Ze gaat brood bakken en dan komen er ook nog broertjes en zusjes. En al die mensen die papa niet aardig vindt, die maakt hij gewoon dood. Dan wordt het allemaal nog mooier.

Je kunt er als kind niets aan doen.

Papa is dood. Een bommetje op zijn kop gehad. Je zit nu met mama en je broertjes en zusjes in een tent. Het is niet echt een luxe camping. Geen zwembad, geen strand, geen gezellig dorpje in de buurt, hekken eromheen en Koerdische soldaten die een oogje in het zeil houden. Dikke pech. Ik zag je moeder van de week op televisie. Nou ja, ik zag alleen haar ogen. Ze droeg  een nikab. Ze vertelde dat ze weer terug wilde naar de regen en de kou, omdat dat beter is voor jou. Van mij mag je komen hoor, maar ik ga wel af en toe naar een café om een biertje te drinken en ik ga niet bidden in de moskee. Dat je het maar weet. En als je daar later net zo boos om wordt als je vader, dan moet je toch maar niet bij ons komen wonen.

Een hele knappe meneer schreef afgelopen zaterdag in de krant dat je misschien beter met je moeder naar Tunesië of Marokko kan gaan.  Daar snappen ze wel wat de Profeet allemaal bedoelt met de regeltjes die hij verzonnen heeft. Vond ik ook wel een goed idee.  Ik ben bang dat de koning van Marokko dat helemaal niet vindt.  Je zult dus voorlopig nog wel een tijdje op die veel te drukke, saaie camping staan. Dikke vette pech. Maak er het beste van en doe de groeten aan je moeder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *