Kunst of geen kunst

Kunst of geen kunst, dat is de vraag. In de Gouden Eeuw maakte je pas kunst als je lid was van het kunstenaarsgilde. Jarenlang ploeteren aan de hand van de meester om toe te mogen treden tot het gilde. Rembrandt en Vermeer waren grote jongens in die tijd, en terecht. Twee eeuwen later kon je als groot schilder in armoede sterven als je niet in het gevlei de rijken kwam. Het verhaal van Vincent van Gogh kennen we allemaal. Nog eens honderd jaar later richtte je met een paar wildebrassen een club op en je was kunstenaar. Zo deden Karel Appel en Corneille dat. Cobra heette de club. Vandaag de dag is het allemaal niet meer zo duidelijk. Moet je een opleiding aan de kunstacademie afgerond hebben om kunst te mogen maken? Of is het criterium dat een museum een werkje van jou heeft hangen?

Laatst bekeek ik de kunstcollectie van Joop van Caldenborgh in Wassenaar. Joop had zoveel werken aangekocht, dat hij er een museum omheen moest bouwen, museum Voorlinden. Allemaal hedendaagse kunst. Echt kunst, want het staat of hangt in een museum. Zo zag ik de hyperrealistische mensfiguren van Ron Mueck. Bij Madame Tussauds zullen ze dit waarschijnlijk geen kunst vinden. Het is hun dagelijks werk. Bij hedendaagse kunst lijkt het verhaal soms belangrijker dan het werk. In zaal 2 staat een oud tafeltje met rommel en nagemaakte organen. Het geheel is overgoten met verschillende kleuren verf. De broers Jake en Dinos Chapman maakten een serie “onmogelijke machines”. De machines bootsen lichaamsfuncties na. Welke lichaamsfunctie met deze machine uitgebeeld wordt, is mij niet helemaal duidelijk, maar ik geloof dat het over sex moet gaan. Best een goed verhaal. Na twee uurtjes Voorlinden, denk ik het te snappen. Maak een aantal werken en hang er een thema aan. Bedenk er vervolgens een mooi verhaal bij en zorg dat het in een grote witte museumzaal komt te staan of te hangen.  Dan tel je mee. Dan heb je kunst gemaakt.

Laat ik nou net een werkje hebben afgerond. Het is er één uit de serie “a thin line”. Het heet plat of rond of flat or round voor het internationale publiek. Het zou prachtig staan in een grote witte zaal van een museum, al zeg ik het zelf. Misschien moet ik meneer Joop van Caldenborgh eens bellen. Kunnen we samen eens door mijn werk grasduinen. Er zitten vast nog wat meer interessante werken tussen. En nu is het nog betaalbaar.

onmogelijke machine, Jake & Dinos Chapman
flat or round, Roon

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *