Knuffelen

De boeren zijn boos, verschrikkelijk boos. Dat is niet zo heel erg gek. Hoe zou u het vinden als u zich eerst enorm in de schulden zou moeten steken om aan alle milieuregels te kunnen voldoen en dan vertelt de minister dat u moet stoppen met uw bedrijf? Minder koeien, varkens en kippen. In het belang van onze kinderen en kleinkinderen. Maar daarmee komt de voedselproductie in gevaar, zeggen de boze boeren. Dat zal best, maar daar maak ik mij dan weer niet zo’n zorgen over. Ik koop mijn melk altijd in de supermarkt en in de vriezer hebben ze daar ook prima hamburgers en kipsateetjes.  

En toch moet het allemaal kleinschaliger. Daar is veel voor te zeggen. Ik hoorde afgelopen week een collega vertellen over een nieuwe trend: Yoga met geitjes. Misschien is dat een aardig verdienmodel voor de boeren die hun veestapel moeten inleveren. Een paar geitjes in een stal en de boerin in het stro als Yogajuf. De dames en heren uit de stad kunnen dan komen genieten van de strontlucht en ondertussen de spieren in de bovenbenen verrekken. Heerlijk toch? Aan het eind van de ochtend nog een boterham met geitenkaas en dan afrekenen. Als je niet van yoga houdt, kun je bij een boer verderop voor een paar tientjes knuffelen met koeien. Kroelen met varkens kan ook, maar dan moet je wel een stukje verder doorrijden. Om nog een stevige extra duit te verdienen kan de boer zijn lege weilanden volplempen met zonnepanelen en windmolens. Een fietstochtje op zondagmiddag in het buitengebied is dan, voor ons stadsmensen, niet meer zo aantrekkelijk, maar dan stappen we wel in de auto om naar een Natura2000 park te rijden. Geen probleem.

Als iedereen op deze manier meedoet, dan kan Johan Remkes zijn krachten een beetje sparen, want ik denk dat we hem over een paar jaar weer nodig hebben. Dan zullen ze in onze Tweede Kamer wel een punt gaan maken van dat geknuffel op de boerderij. Het welzijn van de koeien en de varkens is in het geding. Hoe het met de boeren gaat zal ze in Den Haag worst wezen.