Arme Bert

Toen Bert Wijbenga twee jaar geleden werd beëdigd als burgemeester van Vlaardingen, kreeg hij meteen een fijn dossier op zijn bordje. “In 2023 is het 750 jaar geleden dat wij in Vlaardingen stadrechten kregen”, vertelden zijn ambtenaren hem.  “Nou, dat is reden genoeg voor een mooi feest. Aan de slag allemaal, voor je het weet is het zover.” Bert is een man van aanpakken en de opgestroopte mouwen. Logisch, hij was eerder wethouder en locoburgemeester in Rotterdam. Er volgden brainstormsessies, commissievergaderingen en inspraakavonden. Op 14 mei 1273 verleende graaf Floris de Vijfde stadrechten aan de nederzetting Flardinga. “Hoe leuk zou het zijn als op zondag 14 mei 2023 de graaf weer naar Vlaardingen komt en dan zijn nieuwe stadsrechten in de vorm van een oorkonde aan de burgemeester zou overhandigen?” “Ja en dan vragen we Joris Lutz weer om Floris V te spelen. Hij heeft de rol van Dirk III een paar jaar geleden ook zo fantastisch vertolkt toen we de slag bij Vlaardingen van 1018 herdachten.”

Bert was tevreden. Hij had een goede keuze gemaakt door burgemeester te worden van Vlaardingen. Allemaal enthousiaste en creatieve mensen om hem heen en een mooi feestjaar in het vooruitzicht. Bovendien kon hij met zijn vrouw, Cora van Nieuwenhuizen, fijn de wedstrijden Feyenoord blijven bezoeken. Dat was namelijk wel een van de voorwaarden geweest van Cora, voordat hij zijn sollicitatiebrief op de bus deed. “Die seizoenkaarten gaan we niet opgeven voor jouw carrière.”

En dan is het eindelijk 14 mei 2023. Het is half vier. Het zonnetje schijnt. Het is druk op de Markt. Op het balkonnetje van het stadhuis staan twee enorme Feyenoordfans. Burgemeester Bert Wijbenga en Joris Lutz, alias Floris de Vijfde. Ze spelen hun rol voortreffelijk. De burgemeester leest het perkament voor dat hij zojuist van de graaf ontvangen heeft. Mijn vrouw en ik gaan daarna snel naar huis, om op tijd voor de televisie te zitten. We zien Feyenoord met twee vingers in de neus kampioen van Nederland worden. Bij dit soort wedstrijden wil onze burgemeester nog wel eens fotootje op Intagram plaatsen, samen met zijn Cora op de tribune. Deze keer niet. Arme Bert.