9 april

Zaterdagochtend. Krant op tafel, kopje koffie erbij. Ik lees een groot interview met onze nationale knuffeldokter, Diederik Gommers. Als hem gevraagd wordt welk voorval uit 2020 hij later aan zijn kleinkinderen zal vertellen, zegt hij:  “9 april zal ik nooit vergeten: De dag dat de bocht echt genomen was, dat het aantal nieuwe ic-patiënten daalde.”

9 April blijkt een memorabele dag. En niet alleen in het afgelopen jaar. In 1990 besproeit een man op 9 april de Nachtwacht met zoutzuur. Ik herinner mij nog de beelden van de Golfoorlog. Op 9 april 2003 werd in Bagdad het standbeeld van Saddam Hussein neergehaald.  Twee jaar later treedt Prins Charles van Groot Brittannië op diezelfde dag in het huwelijk met Camilla Parker Bowles.  Op 9 april 2011 schiet een man met een psychische stoornis 9 mensen dood in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Maar er vonden ook vrolijke gebeurtenissen plaats op 9 april. Zo won Jan Raas in 1977 voor de eerste keer de wielerklassieker Amstel Gold Race. En in 1998 wordt op 9 april in de Efteling de attractie Vogel Rok geopend.

Er zijn nogal wat bijzondere mensen die op 9 april hun verjaardag vieren. In 1926 wordt Hugh Hefner geboren, de oprichter van het blad Playboy. Zeven jaar later wordt in Frankrijk op 9 april Jean Paul Belmondo geboren, u weet wel van die films. Sacha de Boer (die knappe van het Achtuurjournaal, voordat Annechien erbij kwam) is op 9 april jarig en in 1962 zien Monique des Bouvrie en de tweelingbroers Dick en Ronald de Niet het levenslicht. Mijn kunstenaarsheld Anton Heyboer doet het omgekeerde. Hij blaast in 2005 op 9 april zijn laatste adem uit.

Niemand kan in de toekomst kijken, maar het zou mij niets verbazen als 9 april 2021 ook weer zo’n dag wordt die je niet snel zal vergeten. De dag dat de vaccinatie van de zorgmedewerkers en de kwetsbaren helemaal is afgerond. Annechien toont ons in het Achtuurjournaal de verpleeghuisarts die de laatst spuit in de arm van een bewoner zet. Diederik Gommers haalt opgelucht adem en ik trek een biertje open. Lang zullen we leven. In de gloria!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *