Rattenkeutels

De geurstof musk wordt gemaakt van de testikels van een muskusrat. Daar was ik heel lang van overtuigd. Goed verhaal! Vandaar de rat in het logo van Rottlucht, vertelde ik enthousiast. Dat van die muskusrat en de geurstof blijkt toch net iets anders te liggen. Iets met de klok en de klepel. Maar dit terzijde.

Mijn zoon en ik waren uitgenodigd door de jonge journalist in opleiding, die een artikel aan ons bedrijfje wilde wijden. Om meters te maken, werkt hij drie dagen per week voor de nieuwssite Indebuurt.nl. We hadden afgesproken in een café in het centrum van Rotterdam. De jongeman schreef alles wat wij vertelden nauwkeurig op in zijn notitieboekje. Na het interview moesten er natuurlijk ook nog een paar foto’s gemaakt worden. Mijn zoon en ik zijn nooit geslaagd voor het examen van fotomodel, maar de journalist in spe wist toch een knap plaatje te schieten voor zijn artikel. Die jongen komt er wel. Vol verwachting keken wij, de mannen van Rottlucht, uit naar het artikel.

Boven het artikel staat: Wat een Rottlucht! Ronald en Stefan maken luchtje voor “echte mannen”. Goeie kop! Daaronder een prima foto. En dan: “Rattenkeutels in je geurwater”. Daar hebben we het helemaal niet over gehad. Rattenkeutels, het staat er echt. Het originele idee was om van rattenkeutels een parfum te maken voor echte mannen, noteerde de journalist in zijn artikel. Hij gaat verder met de mededeling dat het luchtje niet aansloeg bij hun klanten en dat er inmiddels een nieuwe versie op de markt is. Dat laatste, van die nieuwe versie, klopt.  Het is een juiste beschrijving van de geschiedenis, maar dat wij geurwater wilden maken van rattenkeutels vinden wij best een aardig verhaal, maar ver bezijden de waarheid. Ook dit is weer een gevalletje klok en klepel. Wij nemen het de journalist niet kwalijk. Hij is tenslotte nog in opleiding en kan al mooie foto’s maken, maar let wel op beste lezer: Geloof niet alles wat er geschreven wordt.