Raadsleden

Als je in de politiek iets wil bereiken, moet je vooral zorgen dat je een beetje opvalt in de media. De gemeentelijke politiek kan een mooie springplank zijn naar een zetel in de Tweede Kamer, maar je kan ook zomaar een plekje in het kabinet verdienen. Kijk naar onze ministers van Defensie en Volkshuisvesting. In mijn ochtendkrant van vrijdag stonden maar liefst drie artikelen over gemeenteraadsleden. 

“Voorkom een kater, blijf drinken” was de slogan waarmee Sjors Pardoel zijn persoonlijke campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen een beetje probeerde op te leuken. Met succes. Sjors zit inmiddels voor het CDA in de gemeenteraad van Maasdriel. Afgelopen week probeerde hij in een restaurant een kater te voorkomen. Zijn pony had hij buiten aan een tafeltje vastgezet, want die mocht niet mee naar binnen. Na het eten was Sjors vrolijk naar huis gegaan en het beestje helemaal vergeten. Kan gebeuren. Niet schokkend, maar wel goed voor een stukje in de krant. 

Het lukte Narsingh Balwantisingh ook om zijn naam in de krant te krijgen. De Rotterdammer zat vorige week nog voor de PvdA in de gemeenteraad en droomde er al van om Hugo de Jonge op te volgen als minister van volkshuisvesting. Hij heeft tenslotte meer verstand van de huizenmarkt dan die onderwijzer uit Rotterdam Zuid. Helaas. Narshing melkt huisjes in zijn stad. Pandjes verhuren mag van de wet, maar de manier waarop strookte niet helemaal met de principes van de Sociaal Democraten en dus werd het gemeenteraadslid uit de fractie gekikt. Weg droom.

En dan heb je Richard de Mos. Richard volgt zijn eigen route. Hij is in de Tweede Kamer begonnen en werd daarna wethouder in Den Haag. Richard houdt er een nogal onorthodoxe manier van werken op na en daar worden sommige bestuurders nerveus van. Nu zit hij in de gemeenteraad en wordt verdacht van corruptie en deelname aan een criminele organisatie. Dat is nog eens andere koek. De wethouders uit Maasdriel en Rotterdam kregen drie kolommetjes in de krant, maar met het verhaal van Richard wist de krant twee pagina’s te vullen. Wel jammer voor Richard, dat we nog steeds geen gekozen burgemeester hebben.