Oplettende burger

Dat je de hele dag op je telefoon het nieuws zit te volgen en het maar niet komt. En dan een maand later is het dan toch zover. Breaking news: “Verdachte Lucky (49) van fatale schietpartij Zwijndrecht aangehouden.” Na een tip van een oplettende burger is de moordverdachte op zaterdag 25 februari om 12:30 uur in Schiedam aangehouden.

Op zaterdagochtend 28 januari rij ik de fietsenstalling van station Schiedam Centrum binnen. Bij de ingang staat een man naast zijn fiets een sigaretje te roken. Hij heeft een donkere jas aan en zijn capuchon op. Ik kijk ik hem recht in zijn gezicht. Ik ken die kerel. Als ik mijn fiets op slot zet, valt het kwartje. Wachtend op de trein check ik op mijn telefoon de nieuwssites en de website van de politie. “De tip die leidt naar de aanhouding, wordt beloond met €30.000,==.” Om tien voor elf stap ik in de trein en vul het formulier in om de politie op de hoogte te brengen. Op weg naar Amsterdam fantaseer ik wat je allemaal met €30.000,== kan doen. De rest van de dag wacht ik op een telefoontje van de politie. Het komt niet. Een beetje nerveus kijk ik die avond naar het journaal, maar geen woord over de moord in Zwijndrecht, laat staan over een spectaculaire aanhouding in Schiedam. Misschien zaten ze op het bureau in Schiedam net aan de koffie, toen de melding binnenkwam? “Dat is die gast van die Praatjes”, wist één van de dienders te vertellen. “Die man heeft een rijke fantasie.” Het recherchewerk gaat ondertussen door en precies vier weken later, rond dezelfde tijd, komt er weer een melding binnen van een oplettende burger. De verdachte is gesignaleerd in Schiedam, niet zo heel ver bij het station vandaan.

Jeroen Overbeek opent die avond het Achtuur Journaal met het bericht dat Lucky, de verdachte van de moord in Zwijndrecht, in Schiedam is gearresteerd. Heel even flitst er dertig duizend euro door mijn hoofd. Jammer joh, denk ik er meteen achteraan. De volgende keer niet meer rond koffietijd melden.